logo

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Allemaal willen we eerst over de rand kunnen kijken voordat we de sprong wagen.
uit 'Lean' van The National 

Maandagochtend 4 januari; ik maak een wandeling door het park, even een frisse neus voor ik in dit nieuwe jaar weer aan het werk ga. Halverwege gebeurt dit: opeens wil ik omkeren, terug naar huis. Ik ben het beu, telkens weer datzelfde rondje, hoeveel variaties ik ook al verzonnen heb. De wereld is kleiner geworden in het jaar dat achter ons ligt, en dat dringt even voelbaar tot me door.

'Ga ik nu echt omkeren?' vraag ik mezelf verbaasd af.
Maar mijn voeten blijven doorlopen, en meteen klinkt ook het antwoord op mijn vraag: 'Kijk nu maar wat er vandaag weer te zien valt. Misschien zie je zomaar iets nieuws.' 

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Luisteren is een daad van liefde

Wat is er veel ruis om ons heen! Wat wordt er veel gevonden van van alles en nog wat, wat zijn er veel meningen en wat is er veel verontwaardiging. Er wordt maar weinig écht geluisterd naar wat een ander vindt. De polarisatie lijkt alleen maar groter te worden, met de kans dat ons hart zich afsluit in plaats van dat het open blijft voor de ander. En dat terwijl verbinding tussen mensen zo wezenlijk is, we kunnen eenvoudigweg niet zonder. 

Intussen meldt het nieuws op de radio dat de mentale gezondheid van Nederlanders zorgwekkend afneemt. Eenzaamheid ligt op de loer, of heeft misschien allang de kop opgestoken. Hoe is dat in jouw leven? Wordt er nog weleens echt naar jou geluisterd? Geluk zit in verbondenheid met andere mensen, dat weten we wel, maar dat is juist in deze tijd een hele opgave. 

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Vergankelijkheid is geen negatieve noot in het lied van het leven. Als er geen vergankelijkheid zou zijn, zou er geen leven mogelijk zijn.
Thich Nhat Hanh

Zodra wij geboren worden, staat al vast dat we ooit zullen sterven. Wij leven hier op aarde in een tijdelijk lichaam dat na onze dood volledig zal vergaan. De herfst geeft ons dat besef elk jaar weer mee, in prachtige aardse kleuren. Paddestoelen groeien goed op dood hout, verdorde bladeren zijn vruchtbare grond voor nieuwe planten.
Persoonlijk vind ik onze vergankelijkheid een troost. Het besef dat ik op een dag dood zal zijn is niet per se makkelijk, maar toch geeft het mijn leven een zekere lichtheid: het relativeert en zet zaken in perspectief. En eeuwig leven, hoe zou dat er eigenlijk uit moeten zien?

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Blijdschap is onverdeeld in het nu zijn. Wij zijn alleen hier en nu blij.
Margrit Irgang (zenlerares)

Laten we het eens over blijdschap hebben. Over plezier, of vreugde zo je wilt. En over hoe je zelf invloed kunt hebben op het ervaren of vergroten van blijdschap. Dat is feitelijk heel simpel: doe dingen die je leuk vindt, waar je letterlijk plezier aan beleeft. Misschien kun jij meteen drie dingen noemen waar je zonder meer blij van wordt.

En dan is natuurlijk de hamvraag: doe je die dingen vaak genoeg?

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Liefde is de brug tussen jou en alles
Rumi

Bij mij op de hoek is een buurtcafé, waar een aantal vaste gasten op 1 juni een spandoek ophingen: 'Wat hebben we jullie gemist! Zo blij dat jullie weer opengaan!' De uitbaters van het café hadden een krijtbord neergezet met woorden van gelijke strekking. Het werd een feestelijk en zonovergoten weerzien die tweede Pinksterdag: een biertje, een muziekje en extra tafeltjes en stoelen tot ver op straat. 
Ik hoorde vanuit mijn tuin de feestelijkheden en was een beetje jaloers. Het was ze natuurlijk meer dan gegund, maar zelf miste ik 'mijn' mensen ook! Onze Zielsveel-bijeenkomsten, het samen stil zijn, het zingen, steeds vrijer en meerstemmiger, en weten dat we dat alleen maar sámen voor elkaar krijgen, dat geeft het leven toch sjeu en betekenis?

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Jouw verlangen is het begin van een nieuwe beweging.
Brigitte Pastoor

De vrouw tegenover mij kijkt me verbaasd aan als ik het woord verlangen laat vallen. Verlangen, hoezo? Wat heeft dat met haar te maken? Of met de reden van onze sessie? 
Ik vertel dat mensen die graag willen zingen of vrijer willen worden in hun expressie, een verlangen in zich voelen dat erom vraagt gehonoreerd te worden. Het smeekt als het ware om ruimte. En dat het dit verlangen is dat haar heeft aangezet om de reis naar mij te ondernemen. Haar ogen lichten op, want het blijkt haar precies daarom te gaan. Ze is er enorm aan toe zichzelf te laten horen en open te gaan naar de buitenwereld. 

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Dat 2020 je mag vervullen met wat je ook maar wenst! Inspiratie, rust, gezondheid, vreugde... Weet dat elke wens in je leven van belang kan zijn.

Ook Zielsveel Zingen is ontstaan vanuit een wens: verlangende mensen om ons heen verzamelen om samen voluit en vrijuit te zingen. Om de diepte en de hoogte van ons leven al zingend te eren en te vieren, levendig en vanuit een vol hart.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Als een mens vanuit zijn ziel zingt, heelt hij zijn innerlijke wereld. Als alle mensen vanuit hun ziel zingen, helen zij ook de uiterlijke wereld.
(Yehudi Menuhin)


Kan zingen de wereld ontwapenen? Ik zou het graag geloven, en in het klein weet ik inmiddels zéker dat het zo werkt. Mensen die gaan zingen zetten maskers af, doen hun harnas uit, laten iets horen en zien van hun kwetsbaarheid en hun innerlijke wereld. Daarin spiegelt zich de heelheid die in ieder van ons aanwezig is. En dat is precies wat zo ontwapenend werkt op anderen.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

'Voordat ik ging zingen voelde ik vooral angst. Maar toen ik het eenmaal ging doen, ondervond ik steun. En nu voel ik vooral vertrouwen.'
Deelneemster workshop stembevrijding


Deze woorden, uitgesproken aan het slot van een workshopdag, raakten mij. Ik voelde er het belang in van datgene doen waar je aan toe bent, terwijl de angst je al zolang heeft tegengehouden. Van die angst was je je misschien niet eens bewust, maar ergens zat een hobbel waarom je die ene stap alsmaar niet zette. Of nóg niet, niet nu, misschien morgen, misschien in het nieuwe jaar… Herkenbaar? Voor mij wel! 

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Love doesn't die,
People do.
So, when all that's left of me
Is love,
Give me away.

Merrit Malloy
 

Als alles wat van mij overblijft Liefde is, geef me dan asjeblieft weg. Wat een aansprekende oproep is dit fragment uit het gedicht Epitaph. Nu Allerzielen er weer aankomt met de herdenking van onze dierbare doden, realiseer ik me eens te meer hoe waar het is dat mensen weliswaar sterven, maar dat we hun liefde kunnen blijven voelen.

Lees meer...

© De Stem van je Leven